Monday, February 01, 2010

adoi.

Hannah dah besar.
dulu,apa-apa yang tak kena,mesti tulis pada blog.tapi bila dah besar,i tend to write it down and not publish it.it's not the matter of pengecut,it's the matter of dah besar.benda-benda ni semua remeh je,the feelings will be gone by tomorrow.

but can i be a kid for just this time?
hari ini,ada benda yang tak kena,dah try macam2 utk lupakan.ganti tidur yang panjang,menangis,mengadu tapi the feeling is still there.sampai tak boleh study,tak boleh jadi ni.so i think i need to write this down.

sometimes,life is just unfair.tapi tak baik cakap macamtu.
as a student,we should complete our work,betul?
definisi complete our work: membuat kerja dengan hasil tangan sendiri.bukan hantar lab dan goyang kaki di rumah sambil study.while orang lain?bertungkus lumus menyiapkan kerja sebab kena hantar esok.markah penuh:10 markah.tapi kerjanya amat teruk.1 hari suntuk membuat kerja.kerja apa?menyiapkan complete denture yang sudah 3 bulan buat tak siap2 lagi.1 hari suntuk buat 5 steps yang orang lain makan masa 3 hari buat.bukannya tak mahu siapkan awal,cumanya.flask yang diperlukan tiada yang vacant.semuanya orang dah sewa.terpaksa tunggu turn.bila dah sampai turn,esok terus kena hantar.nak beli tak mampu.mahal.duit pon dah macam air sekarang ni.

kitorang terpaksa korbankan masa study walaupun tahu esoknya Dr mesti akan buat oral exam.hapah pon aku tak ingat,even dah 3 kali ulang topic yang sama.kau?goyang kaki dengan seronoknya di rumah,sebab tanggungjawab kau dah selesai,iaitu:hantar lab,suruh technician yang siapkan.

kadang2 betul jugak,kenapa kita perlu buat semua ni?exam practical tak termasuk pon flasking semua ni.exam practical nanti final hanya susun gigi.tapi,bilamasa cadangan hantar ke lab dibuka,aku terus teringat mak.mak kata,belajar betul2.sefaham aku,mak aku suruh belajar betul2,jangan menipu,jangan ambil jalan mudah.belajar ni,memang la susah,mana ada yang mudah,betul tak?

tapi tak apa lah,kau punya wang,upah technician untuk siapkan.siap mengorat2 supaya pakcik tu siapkan cepat.tapi pakcik cakap tak boleh secepat itu.fine lah.mungkin la kau tak yakin boleh siap 1 hari kalau kau buat sendiri kan?tapi alhamdulillah,kitorang berjaya buat dalam satu hari,dengan tak tidur,dengan tak makan sampai perut masuk angin,pagi-pagi terus rasa mcm nak mengamuk sebab tak tidur,rasa macam nak muntah sebab angin banyak sangat dalam badan.lagi-lagi time ni time winter,tapi tak boleh pakai tebal2,nanti habis la baju kena kotor sebab kerja flasking amat kotor sekali.bak kata orang,sememeh gila.

time evaluation tadi,aku terasa agak bodoh la,sebab aku blank,mungkin sebab tak tidur,tapi Dr kata,your denture is good.tapi oral,ada juga yang aku boleh jawab,tapi kebanyakan aku blank.aku tak tau la aku dapat 6.5 atau 7.5 over 10.tapi aku redha je lah,kawan aku pon blank.sebab,dia pon tak tidur jugak.and then it's your turn to face the Dr.,Dr tanya,mana denture,kau kata tak siap lagi,Dr tanya,kenapa tak bawak even tak siap lagi?aku tak tau kau jawab ape.kot ye pon kalau kau baik sangat,apa kata kau ckp terus terang kat die, Dr,saya hantar kat lab,tengah tunggu la ni dia siapkan.lepastu pujuk Dr tu,boleh tak hantar lambat,sanggup cari Dr lain,supaya membolehkan hantar lambat.kalau macamtu,aku pon nak juga!ingat fair ke macamtu?mungkin la aku jahat sebab aku tak puas hati,tapi nama pon manusia,mestilah ada perasaan tu kan?

that's why i said,sometimes,life is just unfair,finelah aku tak ada kuasa memujuk mengorat ni,aku tak reti memujuk and get full marks.

aku rasa,kita perlu jujur dalam menimba ilmu.mungkinlah kau pentingkan theory lagi daripada practical.pada aku,dua-dua penting.and processing a denture should be fun.lagi-lagi kalau buat ramai2.aku tak rasa fun tu semalam.aku rasa sakit hati.nanti kau akan cakap',siapa suruh kau tak hantar je kat lab?ni skarang dah sakit2 hati' jawapan aku,aku ingat mak aku.aku ingat cita-cita aku.walaupun aku agak suck jugak lah dalam practical.theory pon sama sebenarnya.

entahlah,fair atau tak,you'll be the judge.mungkin ada hikmah disebaliknya.tapi yang penting,perasaan aku sekarang ada sampai tahap,taknak tengok muka kau.sakit badan kot buat semua ni.mengangkut flask je dah 10 kilo.curing semua tu,if buat kat rumah,segala periuk belanga digunakan.mengangkut flask tu kesana-kemari,mengetatkan flask tu je dah rasa macam nak bersalin.hanya student dentist yang memahami kot segala macam yang aku cerita ni.




ni la flask yang aku sebut-sebut tadi.kena masuk dalam air yang mendidih.di sini dimana,segala periuk belaga dikeluarkan.

aku rasa aku sangat jahat.

rindu zaman sekolah.boleh balik rumah terus mengadu pada mak.
i need my mommy :'(

3 comments:

Nurul Nuha said...

saya faham! sbb budak indon pun ske hantar gi technician :(

Niksu Rashid said...

mommy surely read your blog my dear.

agakla, probably dah besar tu so mcm not writing every single thing dah. somehow setuju jugak. hehe.

kena pandai theory and practical juga. jangan jadi mcm saya. theory faham. bila buat practical adelah teragak2.

mengadu mcm ni sebab bercerita okay kot. kalau mengadu mengutuk orang itu yang tak ok.

hannah can do it baby! jangan sedih2 dah.

Azza J said...

sabar ye hana.. :)
cayok2!!!