Sunday, December 14, 2008

internet musykilah

to make the story short..(sebenarnya tengah mengejar masa untuk ke kuliah)

pakcik internet telah lari ke cairo tanpa memberitahu kami..
kedai cc pakcik internet telah dirompak / dipindah barang..
makanya,budak-budak malaysia yang duduk depan kuliah tibb yang merana sebab ketiadaan internet kerana hanya terdapat satu cc je kat area tu..

simpatilah terhadap kami.

kelas!kelas!kelas!!!!!

bye.

Thursday, November 20, 2008

of kuliah arab and gigi.

wanna know how a kuliah arab sounds like?



the lecturer is not included in this video,takut kena saman. :p


notice how bored we were?sampai boleh sambung tidur yang tak cukup,main bingo,dan sebagainya(tak sempat menangkap gambar-gambar tersebut)

chubby back there was concentrating the lecture but when she were asked,faham tak?

chubby: *geleng-geleng kepala* apa dia merepek?

jangan tertipu dengan gaya Nadia.she was not,i repeat,she was not jotting down notes,she was..err..text messaging(without moving)

Kadang-kadang,tiba-tiba lecturer panggil
Malaysians,come here!
baru terkocoh-kocoh menggelabah ke depan.


this is what we have to face everyday since last year.Kalau lecturer baik hati,he/she will make extra class for Malaysians only..or 50% english,50% arabic in the lecture itself(bersyukur~)

So why do we still attend the lecture even though we didn't understand anything?
like Kak Ainaz said,untuk berkat.Jangan sampai nanti tiba-tiba lecturer terasa hati sebab Malaysians tak datang.Kata Kak Ainaz lagi,nanti lecturer tu bermonolog dalaman 'penat-penat aku buat kelas,diorang menyombong tak nak datang'.
Then you wont get the berkat,and berkat is really important because you might actually fail your exam without that particular berkat.Dan siapa mahu gagal,betul?

fail->repeat paper->kena balik mesir awal than expected->raya without family->Major sadness!(mintak jauh..mintak jauhh)



of gigi.
we carved some gigi!maxillary central incisor,maxillary lateral incisor,mandibular central incisor..ahh senang2 saya kata gigi kacip tengah atas,gigi kacip kecil atas dengan gigi kacip tengah bawah.Kurang faham lagi?arrr...senyum,biar saya tunjukkan.hoho.





materials needed for carving gigi:pelita and minyak tanah (or simply,candle),carver,knife,lighter,small graph paper as measurer,wax blocks(black rounded wax) and special clothe(underneath everything).


after 1 to 2 hours of measuring and carving the rounded black wax blocks,it became something like these...


maxillary central incisor,gigi kacip tengah atas




maxillary central and lateral incisor,gigi kacip tengah dan tepi atas


and this is..hehe..oreo..i bought it here(even though i brought 6 bungkus of them),it cost me L.E 3 for just 3 piece of cookies...but it tasted different.(menangis guling-guling)

now meet the new cat!

remmy,Hanzala's new pet.

Monday, November 17, 2008


meet Dr Ebraheem.


the man who taught us organic chemistry's 1 year syllabus in just 2 months.

if it wasn't for him,i doubt that i would get the chance to pass last semester.

as everybody knows,my classes last year (this year,still)were all in arabic,and we have no clue on what's going on in the lectures especially organic chemistry.And everytime we attend the fully arabic lectures..

'weh,tidur jom!'

or..

'weh,orang arab tu kata rupanya ada homework laa...petang ni kena hantar..jom buat sekarang!'

how pathetic.ada homework pon taktau.

Lucky us,our egyptian friends helped us alot throughout the whole year.Especially those who can speak english fluently,and introduce us some doctors who can help us.And Dr Ebraheem is one of them.

thanks to him,almost everybody got jayyid for chemistry (2 of us got jayyid jiddan,serious tak tipu)

All hail Dr Ebraheem!

so,last week,after studying dental biomaterial with my study group friends,i called him.To my surprise,he still recognise me (and the rest).He invited us to come over for some homemade kusyairi .

the homemade kusyairi taste better than any other kusyairi i've ever tasted before.
y-u-double m-y!

Sadly,Dr Ebraheem didn't teach biochemistry,he couldn't teach us this year.you'll be missed,Dr Ebraheem!


Dr Ebraheem,us,and the juniorsssss

kacak kan cikgu saya?ROFL. ;p

*kusyairi-one of egypt's famous delicacies.contain of some pasta,spaghetti,some rice,fried onion,some kacang,and tomato paste as the sauce.


more to come....


Thursday, November 06, 2008

hello :)

hello.
senyum untuk gigi! :D

apa khabar semua?ini merupakan update.

Rindu tahun lepas.Sebab semua orang duduk dekat-dekat.buka pintu,dah nampak orang yang dikenali.Sekarang,duduk jauh,tak dapat jumpa semua orang dah.Lagi-lagi menjadi seorang pelajar pergigian yang mempunyai schedule yang sangat hectic.

Rindu tahun lepas.Sebab bila habis kelas malam,boleh balik rumah,sebab semua rumah dekat-dekat.Balik rumah pada malam hari beramai-ramai tidak menakutkan.Study group boleh buat bila-bila saja.Kelas malam pon boleh attend semua tanpa risau apa-apa.Sekarang,bila sorang-sorang duduk jauh,susah nak bergerak.Ada kelas malam,kena fikir,balik nanti macamana?Apa cara yang bagus untuk balik rumah tanpa menyusahkan orang untuk teman?bila ada study group,kena fikir 2 3 kali samada mahu join.Sebab rumah jauh.penat tu satu,bahaya pon satu.Selalunya terpaksa menumpang rumah orang menunggu siang hari,baru boleh pulang ke rumah.tak seronok kan?

Bukannya tak suka rumah ni.Sayang rumah ni.Siapa tak sayang rumah yang dekat dengan kuliah dan hanya memerlukan 5 minit berjalan untuk sampai?Housemates yang terhebat sekali pernah dijumpai.Tapi cuma itu yang tidak memuaskan hati.Sorang-sorang duduk jauh.coursemates takda sorang pon duduk berdekatan.Bukannya tak ada orang melayu,ada tapi lain course.Musyrif pon malas kot nak teman balik rumah.haihh..

we went to the jamuan raya PERUBATAN the other day.with different venue,they did it open air at nadi muqawallun,hadiqah yabaniyah.great job,i must say!jamuan di tengah-tengah keindahan alam.nazrie, raihan's ex-singer was also there to give us some motivation and performed some songs.


nadi muqawalun,hadiqah yabaniyah,cairo

raya 08 :)

after 3 days in cairo,we were back in Mansoura for intan's raya open house.

last 2 weeks,we did a ta'aruf programme for the dentistry juniors at istad.tujuan program sesi ta'aruf bersama junior : merapatkan silaturahim dan menutup segala jurang kepuakan.this year's ta'aruf has to be larger than last year's where the seniors just came and meet us and introduce themselves,that's it.no,we can't do that with 60 juniors.So,we did it formally,with intan as the emcee,and we wear blue for the day :)

ta'aruf program was a success :)

So,saya nak tunjuk desktop saya macam niksu buat.Mine is..ermm..plain with schedule.Seronok,bangun pagi-pagi,buka laptop tgk schedule.tak perlu menyusahkan diri.haha

schedule tu belum complete lagi.We still have to find extra classes for biochemistry,oral histology and oral morphology.extra classes are coloured green.kan saya dah kata,saya busy.My only holiday is friday.terima kasih kepada pihak university yang resheduled everything dan kelas kembali kepada 6 hari seminggu untuk pelajar-pelajar pergigian.haih.

Saturday, October 18, 2008

jom jadi manusia hebat :)

Entri ini untuk saya memotivasikan diri,dan untuk kamu semua erm.. baca.

Fikiran positif.Kawan saya selalu nasihatkan aku untuk berfikiran positif untuk semua benda.Kalau ada masalah,janganlah mengadu pada dia,sebab nanti dia suruh fikir positif.Pada dia,perangai manusia ini hanyalah perkara remeh,kalau orang mengata kita,usah pedulikan,jangan rasa sakit hati,jangan terasa,jangan ambil kisah,just let go,dan teruskan hidup dengan bahagia,dalam erti kata lain,buat bodoh je lah.Bila kita tahu orang mengata kita,kita dengar dan biarkan sahaja,itu semua akan hilang dengan sendiri.Jangan kita sekali-kali ambil hati sampaikan raya pon taknak minta maaf.

Sekali kita jatuh,ayuh bangkit semula!Gagal sekali tidak menunjukkan bahawa kita adalah seorang yang gagal,bangkit semula dan berusaha lagi,satu hari nanti,rezeki akan datang kepada kita.Fikir secara positif,sedih,sedih juga,tapi jangan asyik sedih sampaikan tak cuba untuk bangkit semula.Senyum,tolak ketepi kegagalan,mulakan langkah baru.Bismillah,lakukan semua kerja anda dengan hati yang ikhlas,dan sentiasalah jadi orang yang optimis.

Tapi kalau kita selalu berada di atas,jangan pula bermegah diri,kerana kalau bermegah diri,nanti tergelincir pula kita jatuh.Masa itu baru sedar langit tinggi atau rendah.Ambil pengalaman orang yang pernah jatuh sebagai pengajaran kepada kita,pengajaran untuk kita tidak leka berada di atas.Pengalaman itu amat penting untuk mengajar orang berhati-hati dalam hidup,pengajaran juga penting untuk kita mengambil iktibar meneruskan hidup.

Orang kata,sabar..telan je semua masalah,geram atau segala tekanan.Sabar..mungkin harini hari mereka,hari esok mungkin hari kita.Orang tak peduli tentang ke-happy-an kita,dengan muka 'buat bodoh' mendengar cerita kita,tak apa,tak apa,tak apa.Kita penat,stress sebenarnya,saja menunjukkan muka happy untuk rasa happy,tapi tak dibalas,tak apa,tak apa,tak apa.Dan bila kita mengadu dengan perasaan yang sungguh sedih,juga tak dibalas,tak apa,tak apa,tak apa.Sabar..Pasti ada hikmah disebaliknya,gembirakan hati kita dengan benda lain,tapi jangan pula simpan semuanya di dada.

Kadang-kadang,perasaan jealous terhadap the rich and famous menguasai diri.Rasa seperti diri ini sangat kecil di kalangan mereka.Tapi kena ingat,kadang-kadang rich and famous ni tak dapat sesetengah benda.Tak kisah la rich dengan apa,samada wang,kawan atau masa.Money is not everything.Bukan semua kawan adalah kawan yang baik.Time is gold,kalau tak isi masa dengan kesibukan sebagai seorang PELAJAR yang memang berlagak seperti pelajar,kita tak rugi,kan?Hidup simple kadang-kadang seronok,duit sikit pon tak apa,mak bagi banyak itu,banyak itulah yang perlu digunakan dengan cernat.Kawan tak ramai pon tak apa,the important thing is kita ada kawan-kawan yang sedikit tapi sangat baik.Yang penting kena live life to the fullest.

Jom jadi manusia hebat.Hebat dari segi pengetahuan,dan amalan.Bukan hebat dari segi muka cantik serta baju cantik.Ilmu itu adalah pengetahuan yang paling hebat perlu kita kejar,bukan barang-barang branded.Barang-barang branded pon boleh rosak juga.Ilmu tidak akan rosak kalau input-nya baik-baik belaka.

Saya mahu jadi manusia hebat.siapa nak join?Jom jadi optimist dan jauhi mereka-mereka yang pessimist.

Hidup ini hanya sekali,kalau bukan sekarang nak jadi orang hebat,bila lagi? ;)

nota kaki:
kami,dentistry students,telah dapat cuti 2 hari seminggu.terima kasih kepada jadual yang menjadi sangat packed. :)

p/s:
entri ini memakan masa seminggu.Saya bukanlah se-free yang disangka :)

Wednesday, October 15, 2008

hujan batu di negeri orang.

Sedang kami berseronokan berborak di restoran nusantara menikmati dinner yang berharga 10 genih seorang(disebabkan kami tiada dapur lagi),Tiba-tiba sesuatu telah jatuh dari langit.Besar-besar dan banyak!hentaman ke bumbung yang amat kuat membuatkan kami terus melihat keluar tingkap.Abang-abang yang bekerja di nusantara sudahpun keluar menikmati hujan yang telah lama tidak turun.tapi,bukan calang-calang hujan yang turun semalam!hujan batu yang turun semalam.

Walaupun tahun lepas aku dah pernah rasa hujan batu time winter masa aku pergi revision zoology yang hanya beberapa orang yang hadir.sejuk gila tak tipu,menggigil-gigil.

tapi tahun ni,hujan batu turun time sebelum winter.nasib baik aku terbawa camera,inilah yang terhasil...



Tangan goyang sebab nak elak ais kena camera.Dan ye,aku AMAT jakun.haha :p


Selepas hujan batu,ais-ais yang cair telah menybabkan banjir.hurm bagus betul.Jom redah banjir balik rumah!haha.


bila aku happy,tak bermaksud aku sebenarnya happy.
bila aku ketawa,tak bermaksud hati aku sebenarnya riang.
bila aku ke kelas,sebenarnya ada sebab selain untuk belajar(tapi BUKAN untuk mengusha orang)

sebenarnya,ada benda aku nak cakap,tapi aku takboleh cakap.Macamana?Simpan je la kegeraman ini kan?

Wednesday, October 08, 2008

homesick.

Check-in lambat.Bukan sebab lambat sampai,sebab ade travel agent yang bongok potong line kami.Puas dah marah 'miss!kitorg sampai dulu!' ,dia relax je menguruskan arab-arab yang busuk-busuk tu.bengong,takkan aku bergerak dari tempat itu,dan memang itu yang kami buat,tak bergerak.sukati korang la nak buat macamane nak potong line kami.Dapat seat yang paling hujung,dengan itu makanan pilihan habis sebelum sampai kepada kami.pfftt.

betapa hujungnya tempat duduk,sayap pon kelihatan jauh


Bahrain seronok.Transit 20 jam (bukan 12 jam,kesilapan membaca ticket).Syukur dapat hotel dan visa 24 jam secara FOC.Hotelnya besar gile.Pars international Hotel.tengok lobby mcm jenis 3 bintang.Masuk bilik..fuyoh!saya tabik!Bangunan-bangunan Bahrain sangat unik,kebanyakannya ada kembarnya.Alah,mcm KLCC,tapi lain shape.Makanan hotel double thumbs up!perut kenyang,hati riang.tak beli apa-apa sebab,tak bawa duit USD dan erm..duit mereka lagi besar daripada USD.1 Bahraini dinar bersamaan lebih kurang RM10.*telan air liur.Jalanraya senyap,tak wujud segala bunyi hon,kereta canggih-canggih.

flag Bahrain yang sangat simple



bangunan gulf air yang cun



Pars International Hotel yang seronok 1



Pars International Hotel yang seronok 2


Sampai Mesir,terus nampak perkara yang tidak digemari.International Airport yang tak macam International Airport.Sampai Mansoura pada maghrib hari,menumpang di rumah kawan kerana rumah sendiri tiada orang.mereka belum pulang.

Kelas dah start.Syukur dapat kelas 50% english,50% arabic.thanks to the new dean.takde la garang sangat.Tahun ni perlu belajar rajin-rajin.dentist punya rules ketat juga,kalau 3 paper tak pass,maksudnya tak boleh repeat paper,terus kena repeat year.Tahun ni ada 8 subjects.*tarik nafas panjang.

Saya homesick.teruk punya.tak pernah mcmni nangis mcm kucing.mata bersinar-sinar bergenang air mata cewaaah.2 hari di Mesir,2 hari jugalah saya homesick.Rumah kawan ni internet bengong sikit,tak dapat call rumah,sedih. sms,tak dilayan sangat.dibalas pendek-pendek sahaja,sedih.Tengok rumah baru,sedih juga.Tapi mungkin sebab tak kemas lagi.kita perlu berfikiran positif,kan?

sangat rindu rumah :(

Saturday, October 04, 2008

short note.

esok,esok raya ke-5.Ada sesuatu yang hebat akan berlaku.

saya akan pulang esok!ye,esok!5 october 2008 bersamaan dengan 5 syawal 1429 Hijrah.

pulang ke mesir.tanah tempat ilmu diterima.

tahun ni,kelas 6 hari seminggu. best giler.jealous kat budak medic.haih.

tapi insyaAllah akan cuba dapatkan juga lecturer mengajar dalam bahasa universal.Mereka kata,lecturer dah mengajar 50% bahasa arab,50% bahasa inggeris.Oi arab!tolongla belajar memahami bahasa inggeris.aku dah fed up.

aku amat berharap,tahun ni,aku takkan tension sampai menangis time belajar.sebab,time sekolah dulu,aku tak pernah belajar mcmane nak jadi tension belajar pon.Pelik,baru 1st year dah tension2 sangat.kakak aku la yang cakap tu.sebab dia time first year tak tension pon,naik third year baru start tension.dan dia belajar medic.haih.muda-muda tension,takut juga.

aku dah bawa milo,oreo,megi segala macam.ikan bilis pon 2 kilo.harap-harap cukup.beg besar daripada aku.best kan?30 kilo.separuh pengsan mengangkat.angkat untuk timbang je pon dah mencungap-cungap.haha.

baju tak banyak macam yang aku idamkan.sedih juga lah.hurm.berkorban lah juga.jangan mati sebab tak makan kan?makanan penting untuk belajar,bukan?

esok,flight pukul 12.15 tengahari.cepatnye.rasa mcm nak duduk je sini dan hanya balik untuk exam je.haha.flight saya gulf air.hurm bersiap sedia dengan plane yang tak best time depart dan landing serta kemungkinan besar tv pada seat tu tak berfungsi dan pramugari yang menyampahkan semua orang yang tak kisah pon kalau tv seat kau tak function walaupon dah banyak kali ditegur.huh!

so,saya akan pulang ke egypt.jaga diri semua!thanks for everything.insyaAllah jumpa tahun depan.doakan saya lulus exam dan dapat naik tahun ke-3.tiba masa untuk bertungkus lumus!

last but not least,selamat hari raya,maaf zahir batin,selamat kaya dengan duit raya.jangan boros ya?jaga diri,jaga kesihatan :)

ok.nak bermanja dengan mak.bye!

Tuesday, September 30, 2008

عيد مبارك

Selamat Hari Raya.

Maaf Zahir dan Batin.

Maafkan saya andai tersilap kata,terkasar bahasa,tersakitkan hati,tercelupar,termengumpat,terganggugugat,terkurang ajar dan segala 'ter' yang saya telah lakukan tanpa saya sedari sepanjang saya berkawan dengan kamu semua,dan sepanjang blog ini terkeluarkan kata-kata yang kurang menyenangkan sesetengah pihak.

Bagi yang bakal memandu pulang ke kampung,berhati-hati di jalan raya!bace doa naik kenderaan,tidur biar cukup.make sure everything is ok.jangan tertinggal orang.sayangilah nyawa anda dan mereka yang menaiki kereta anda.Walaupun kampung anda hanya beberapa minit perjalanan,tetap wajib berhati-hati.

Bagi yang sibuk menyediakan kuih raya dan juadah raya,take it easy,relax.Bagi yang disuruh untuk mengemas rumah,selamat mencantikkan rumah anda!

Bagi yang beraya nun jauh di perantauan,selamat hari raya!diharap tidak terlampau sedih.jom berfikir secara positif:jika bukan sekarang raya di perantau,bila lagi kan nak dapat pengalaman sebegitu?hee.tak mengapa,jika panjang umur,raya akan datang mungkin dapat peluang beraya bersama famili. :)

Hari raya,hari yang mulia,hari untuk kita buang yang keruh,ambil yang jernih.Hari untuk kita forgive and forget.Dan hari untuk kita lupakan yang dahulu dan start yang baru.

Jadi,jom salam!minta maaf ye?harap dapat halalkan makan minum,halalkan ape-ape yang patut dihalalkan lah! hee:)

Raya dah datang,tapi Ramadan akan tetap dirindui.Harap-harap dapat bertemu lagi Ramadan tahun depan. :)




عيد مبارك

كل سنة وأنتم بخير

Friday, September 26, 2008

kadang-kadang.

Setuju tak,kalau saya kata..

Kadang-kadang,the simple is better.

Kadang-kadang,persiapan hari raya yang under budget lebih bermakna.Sebab kadang-kadang,semuanya dibuat sendiri.kusyen dibuat sendiri,cushion case dibuat sendiri,langsir,baju,kuih raya,semua dibuat sendiri.Hati mesti lagi girang kan?

Kadang-kadang,benda mahal tidak semestinya cantik sebab kadang-kadang,benda murah lagi cantik dan nampak mahal.

Kadang-kadang,tidak mengapa mendapat benda murah sebagai saguhati,sebab kadang-kadang,it's the thought that matters.

Kadang-kadang,tidak mengapa jika tidak mendapat hadiah sewaktu hari jadi,sebab kadang-kadang,satu message atau phone call dari orang jauh atau yang telah lama tidak berhubung adalah cukup sebagai hadiah yang sangat bermakna.

Kadang-kadang,kenal semua orang besar dan mempunyai connection yang berlambak juga tidak berguna,sebab kadang-kadang,bukan semua perkara boleh diselesaikan atas sebab anda mengenali orang-orang besar.

Kadang-kadang,bank tempatan pun tak guna juga sebab terlampau kuno sampaikan bank draft pon tak ada dan tak boleh transfer duit secara atas talian(online),kena pula suruh aku pergi shah alam untuk mentransfer duit ke bank lain wtf.mencabar kesabaran time bulan puasa sungguh!tapi,kadang-kadang,bank antarabangsa pun tak guna juga sebab kadang-kadang tak boleh keluarkan duit langsung di atm di luar negara(contoh:egypt yg ku 'sayang').better lagi guna bank tempatan walaupun die charge agak melebihi tahap norma.wtf sungguh.

Kadang-kadang,ada pihak kata nak tolong pelajar-pelajar jurusan kritikal dengan biasiswa atau pinjaman,tapi nak mendapatkan borang tu kadang-kadang menaikkan darah orang sampaikan terasa mcm nak sepak2 masukkan dalam kubur.Dan kadang-kadang,pegawai yang kerja dengan pihak yang kata nak tolong pelajar-pelajar tu pon rasenye tak sekolah tinggi kot.patutkah dia cakap bidang pergigian bukan jurusan kritikal?wtf.

Kadang-kadang,kita tak sedar,bahawasanya kita dah membuatkan dunia ini bertambah sakit dengan pelbagai pencemaran dan dunia selepas kehidupan semakin dekat dengan kita.

Kadang-kadang,kita tak bersyukur dengan apa yang kita ada sebab kadang-kadang,bila kita pergi negara orang (contoh:egypt yang paling 'best'),baru kita sedar betapa bertuahnya negara kita ni yang membangun.

Kadang-kadang,bila time kecil-kecil,kita sering bergaduh dengan adik beradik sampai tahap membenci tapi kadang-kadang,kebencian itu sebentar sahaja,apabila dah besar nanti,kita akan jadi rapat sangat.saya sayang adik beradik saya!

Kadang-kadang,duduk berjauhan bagus juga kan?sebab kadang-kadang,kalau duduk dekat-dekat,ada saja yang tak puas hati lalu sering berlaku pergaduhan.

Kadang-kadang,kawan lelaki lebih penting daripada teman lelaki atau lelaki yang disukai(untuk kaum hawa sahaja),sebab kadang-kadang,teman lelaki atau lelaki yang disukai tu adalah major loser yang melayan kita mcm sampah tapi kawan lelaki tetap layan kita macam manusia.

Kadang-kadang,hidup solo lebih baik daripada berteman,sebab kadang-kadang,dia akan mengganggu kita belajar dan mengganggu kewangan kita.Dan,hidup solo boleh melakukan apa sahaja dan berskandal dengan sesiapa sahaja tanpa menyebabkan orang lain jealous.tapi kadang-kadang,hidup solo pon bosan juga kan?

Kadang-kadang,ada hikmahnya menulis pada ym,msn dan sebagainya sebab kadang-kadang time kita marah kita hanya akan menulis wth wtf fuck dan sebagainya tanpa menyebut yang mungkin akan menyebabkan amalan puasa berkurangan.

Kadang-kadang,duit bukan segalanya,sebab kadang-kadang,bukan semua benda boleh dibeli dengan duit.

Kadang-kadang,kita leka dengan dunia sebab kadang-kadang,terlampau banyak cabaran dunia yang kita rasa patut dikejar sehingga kita lupa dengan dunia afterlife.

Kadang-kadang,imam tarawih itu sangat kacak dan muda,membuatkan kita suka mendengar imam itu membaca surah,tapi kadang-kadang,kita ke surau bukan sebab itu,hanya kebetulan sahaja imam itu kacak.

Kadang-kadang,orang akan menyindir :'aik?buat 8 rakaat je ke?'.tapi kadang-kadang,kalau buat 21 rakaat pon tapi asyik mengata orang pun kurang sikit kan pahala 21 rakaat tu?

Kadang-kadang,orang yang baru kahwin,suka menunjuk-nunjuk husbandnya yang konon banyak duit,boleh belikan beg gucci original,tapi kadang-kadang,kalau husband itu tak solat,macamana?

Kadang-kadang,kita tak rasa macam nak balik ke negara orang,nak duduk je di negara sendiri,tapi kadang-kadang,kita kena terima hakikat,dan berkorbanlah sedikit,walaupun negara itu tak sehebat negara orang putih,tapi kita tetap perlu belajar,bukan?

Kadang-kadang,kita kena bergaduh,tengking-menengking untuk mendapatkan apa yang kita mahu,sebab kadang-kadang,kalau kita dah dapat apa yang kita mahu,dan orang lain belum mendapatnya,kita boleh la berbangga sedikit,tapi tak boleh berbangga banyak,nanti menjadi riak pula.

Kadang-kadang,semua orang salahkan kita,tapi sebenarnye bukan salah kita,tapi sebabkan dia lagi tua,kita ikutkan saja,dan kalau salah,kita pula yang disalahkan,tapi sebenarnya kita tahu je benda tu mula-mula lagi dah salah,tapi tak mahu beritahu,sebab dia lagi tua,tapi,kita disalahkan juga sebab tak beritahu dia awal-awal,tapi kadang-kadang,kalau kita bagitahu,nanti dia tetap dengan pendiriannya pula,dan cakap kita juga yang salah.tak fair kan?

Kadang-kadang,kita rasa kita betul,tapi kadang-kadang kita salah juga,cuma kita tak sedar.betul?

Monday, September 22, 2008

semangat nak raya.

Raya is just around the corner.8 more days left and 'hooray!' the kids will jump of joy.the mercun sounds echoed everywhere.but not as fun as the days when we were still kids.Maybe they've grown up just like us and doesn't care about having fun with the mercun or bunga api anymore.

Honestly, i've never got near to any of those.yup,touching it before it set on fire was a big NONO.we weren't allow to do so when we were kids.Everynight, we just sat on the stairs, excitedly watching the cousins having fun with their mercun and bunga api. Amazed,we were.

Not to forget the meaningful television raya advertisements. Each with hidden message. I love raya's advertisements. especially the meaningful and the hilarious ones. Thanks to youtube,i managed to watch some of the raya advertisements last year. But i miss the sincere ones which are now apparently extinct.

It's hard to find good new raya songs nowadays. The old ones are still the best.Suasana Hari Raya by Anuar Zain and Elina is on the top of my most favourite raya songs. My all time favourite raya song since i was a little kid. The only new song that has my vote of 'lagu sedap' is Selamat Hari Raya by JFK,Kaer Azami,Nabil,Omar K,and Shazzy.
Compare this and this. Which one do you prefer? I still like the original one. man,nothing can beat the original one,agree?

Preparation for raya this year is under budget. Mom doesn't want us to spend too much over the things you rarely wear. I just bought 2 baju raya and the rest..will be reused from the previous raya.

Balik kampung is a must do. I can say that i am lucky to have a kampung in Bestari Jaya(formerly known as Batang Berjuntai), Kuala Selangor which takes only about 1 1/2 hours of journey from Bandar Baru Bangi. Nothing can stop us from balik kampung.

Syawal or bulan raya is the month when people reunite with their relatives. When people visit the kubur.the month we celebrate love. Those who left the world were remembered, and those who're still alive appreciates each other.

I've experienced raya di perantauan last year. Everything has to be done by ourselves. Moms were not there to direct us what to do,what to buy or where to clean. The joy of gotong-royong is still vividly in my mind. Some didn't even sleep that raya eve so that the house will be perfectly clean. Even my gross house last year became livable for raya.which was something my housemates and i very proud of.

The first time i did the kuah kacang and it turned out to be great was also my first raya di perantauan without family. It was also the first time i celebrate hari raya without dad since he passed away.

The crying on the phone with family, the hugging with housemates to clear the sad moment, and the minta ampun with housemates,really touched my heart,and that is why last year's hari raya meant alot to me.

This year's raya will be a bit different for us. Instead of balik kampung right after the solat raya, we will balik kampung in the afternoon, after our neighbours reunion tradition thingy.

So, baked your kuih raya yet?i'm sorry i didn't send any kad raya to any of you. I couldn't find the time to buy them.next year,maybe? if it's not from here,maybe i'll send them from there.we'll see. ;)

but i do hope that you'll give me some duit raya! *wink wink!



Selamat Hari Raya - JFK, Omar K, Kaer, Nabil feat Shazzy

My favourite hari raya song.Click the play button to listen.

Thursday, September 18, 2008

selamat tinggal laki-laki.

setelah 2 tahun aku berpusing sana, berpusing sini, cari sana, cari sini, try untuk download, tapi tak dapat-dapat juga,ke kedai itu tiada,ke kedai ini tiada.akhirnya,aku dapat juga menonton...


goodbye boys


arahan bernard chauly.
aku tahu ia pernah keluar di tv tahun lepas,tapi aku tak sempat nak tengok.Jadi, sedang aku berjalan-jalan bersama mira di alamanda,aku telah *tarik nafas panjang* membelinya yang asli dengan duit terakhir aku dalam dompet itu.

haih..tapi takpe,aku suka cerita tu.sebab ada 4 orang lelaki panas yang mampu membuatkan aku tersengih sorang-sorang.hee..

aku berjaya membuka buku dental material.setelah membaca 10 mukasurat,aku ada perasaan seperti mahu..

kahwin.*tersipu-sipu segan*

tapi takde orang yang sudi kawen dgn aku.wahahahahahaha

PATHETIC SUNGGUH!!

tu baru 10 muka surat,kalau aku baca satu buku aku fikir aku akan rasa seperti mahu..

beranak 10 kot?

gelak guling-guling YM(sila ke YM dan pilih emoticon gelak guling-guling itu)
macam ni bentuknya =))

setelah aku bangun daripada gelak guling-guling itu,aku tersedar rupa-rupanya banyak lagi perkara yang belum selesai before pulang ke egypt.

contohnya seperti:
mengambil kunci daripada housemate.
membuat bank draft untuk yuran universiti tahun ini.
dan sebagainya.

semalam ke family reunion.sepupu aku baru kawen,jadi isteri dia nak buat conversation dengan aku kot?

hannah form brape ye skarang?
err..form?
sekolah lagi kan?
ha?taklah dah nak masuk 2nd year dah..haha.
ohh nampak macam budak sekolah lagi.

wahaha aku nampak muda weih!!cepat2 ucapkan tahniah kepada aku!muahaha.

aku ada lagi 2 minggu.sesiapa yang rasa-rasa mcm rakan rapat yang duduk dekat tapi belum jumpa aku,sila berbuat demikian dalam masa 2 minggu ini.kalau tak,aku akan..

MERAJUK SETAHUN
.itu pon kalau aku balik tahun depan,kalau tak balik,aku akan..
MERAJUK DUA TAHUN!

lepastu,kalau tak jumpa aku tahun ni(kepada sesetengah sahaja),janganlah mengade nak tanya aku bile balik,rindu la wtf.

aku dah balik,kau buat bodoh je kan?wtf.

jangan menyesal.

ok kemarahan secara tiba-tiba.i better stop typing!

nak tengok GODA.bye.

Monday, September 15, 2008

i've changed?

i was chatting with my former classmate. i told him how i feel about going back to egypt. i tell him everything whenever i bumped into something horrible. he's my best buddy.but then he told me that i've changed..

you're really emotional.
worse than the day i know you.
you've changed.
in what way?
i don't want to tell you.it will hurt us both.
then how should i know how i've changed?
ask others.


did i really changed?honestly tell me.if you know me well,you will tell me right?so whoever knows me,please tell me if i changed?

ok,i know that i easily get pissed off nowadays. And i cry alot too.is that it?that i cry alot and i pisses off easily?

and i thought i didn't change after 10 months of being away.bummer.i actually changed!(skip the me being fat part.i lost some kilos.2 more kilos and i'll be happy.if 4 kilos,even better.but 2 is enough)

can i just stay here longer?of course i can,i have a one-year-open ticket.but no,i don't want to add up an amount of money to change the date with no reason.but please don't let the time run too fast.

i still have..2 weeks and 5 more days.i feel like crying whenever people ask me when will i be flying back.i will become emotional.

i haven't pack yet.i haven't even shop yet for the stuff that needed to bring back to egypt.i didn't open my luggage since 2 months ago.and mak is already nags about it.

my mind keeps on thinking of the 'what ifs'.
what if i cannot bear with the arabic lectures.
what if i can't stand of going to classes but didn't understand a thing
what if i fail next year?
what if i can't stand egypt anymore.
what if...
what if...

i am ok with everything but the lectures.if only the lectures are in english,i think i will be happy to enter the next semester.i don't think that going to lectures but get nothing is the way a dentistry student learn.

i don't think that going to tuition classes is the way a dentistry student study, and i don't think that having zero homeworks or assignments is the way a dentistry student should go through everyday until the finals.and also,i don't think 'just memorize and it is ok for not understand' is a study method for a dentistry student.It's just not suit me OK?i don't get it why we have so much of those free time while everybody in other courses doesn't even have time to waste.shit!!someone please hear me!!please!!

mommy,if only we were rich,i could be studying in a better place.
mommy,if only i did good in spm,these won't be happening.
mommy,if only those stupid agents tell us the truth,i won't be feeling cheated and blaming myself for being so naive believing everything.
mommy,if only you bring me home as you wanted,things will be much more different.

but i know we are not rich,mom.we have enough money for the fees,not more nor less.so i am going to face this.i am going back there,spend 4 more years,hopefully i will try my best to pass every year and come back here for good.it's just 4 more years of hell,right?i will do it for you,mom.

i didn't tell my mom how i actually felt about this.and i wish she will not know.it's better that way.it's just 4 more years.

i wish for a more fair world.where there's noone with connections get everything they wanted.no more corruption,no more bribery.stop being bias!!!

how i wish i can get any scholarship that i've applied.i'm praying for it.but i need your help too.

ok fine.the sad song is on air and i'm crying again.maybe it's true that i've changed.

i'm a tough girl.i'm a big girl.i can do this!

Saturday, September 13, 2008

hot dan seksi.

Mansoura second year :D
*saya nampak sangat pendek :(

berita baik untuk pelajar-pelajar lelaki mansoura university dan seluruh mesir,
junior-junior anda hot dan seksi.tahniah!

aku dgr cerita junior-junior hot dan seksi do.
haah aku tahu.
best la korang kan?
hahaha..tau x mengapa.best la lelaki.kesian la senior perempuan.
apsal kesian kitorang pulak?
sebab nanti rasa tergugat.byk hot-hot weih!

cehhhhh!!!!!kitorg tak main la egypt punye orang weih.malaysia sudeh..

haha.ye la tu.
*buat muka annoying habis*


junior mansoura.siap pakai sleeveless.haha.budak medic belajar medic pakai sleeveless pergi kelas?mcm budak baru lepas sekolah jakun dengan kebebasan kod berpakaian kot?haha

aku rase macam...
tergugat *telan air liur* kot?

haha biar la.asalkan aku senior.muahaha.
(baru plan nak mencapub dengan kawan-kawan tahun ni.gahaha)

malam tadi aku pergi putrajaya international convention center(picc).Ada majlis berbuka puasa bersama timbalan menteri pendidikan.aku antara yang mewakili mansoura university.best.aku rasa jakun pergi tempat mewah tu.dah la makan free.buffet,macam-macam ada.aku dapat makan ABC buat pertama kali setelah 2 bulan duduk malaysia.wahaha.

yang seronoknya dapat berjumpa kawan-kawan yang baru pulang.tak ramai.tapi seronok la juga.sebab kami bersama-sama menggelakkan mesir yang hanya kami yang faham sementara orang lain tak tahu apa-apa.*gelak jahat.

tengok la muka aku yang tak sabar nak buka

tapi aku tak dpt nak menikmati bersungguh-sungguh sebab ada perbincangan yang perlu dikejarkan.best kan terkejar-kejar ke sana sini memakai heels? adoi

sebelum ke picc,kami pergi ke stesen minyak.memandangkan kawan aku memandu kereta yang boleh tahan la mahal,dan kami berpakaian formal,kami tak nampak mcm budak-budak (kot?).jadi seorang pakcik menjual kelender telah mendekati kami.

dik,nak beli kelender?derma utk sekolah blablabla..
takpe la bang,terima kasih (kerana masing-masing takde duit.)

pakcik tu pon berlalu mendapatkan kawannya yang tak jauh dari pam minyak itu.

orang kaya,tapi taknak menderma pon. kate pakcik tu kepada kawannya.

aku rasa macam nak pergi cakap kat pakcik tu..

hello bang,kami ni student lagi!student medic plak tu.memang takde duit la bang.

atau..

tak percaya ke kami takde duit?check la dompet kami!

hadoih.selamber gila menuduh orang.

moral:sila check dulu sebelum berbuat apa-apa contohnya,mengutuk orang.

yang penting,aku enjoy malam tadi,hati riang,perut kenyang.


that kid said he like me.hee..ade orang minat aku yeay!

Tuesday, September 09, 2008

kau tak berfikir ke?

aku tak pergi tarawih harini..
tapi jangan risau,nanti aku buat tarawih di rumah.haha.

kau orang semua pon tahu kan betapa aku tak setuju dengan racism.aku rasa orang-orang yang berfikiran racism ini patut diletakkan di kampung ternak kambing ataupon kalau malas sangat bekerja duduk la kau di bawah jamban.

apehal la nak kecoh tiba-tiba pasal perkauman ni?ini kan bulan mulia,kenapalah kau saja nak buat dosa menyakitkan telinga,hati dan perasaan pihak-pihak yang mendengarnya?

atau kau tak berfikir?

ada seorang pemimpin tu cakap kawan-kawan aku ni squatters,immigrants.lepas dia buat chaos dalam negara dan menyebabkan kaum kawan-kawan aku ni bengang dan suruh minta maaf,dia tak mahu pula.apesal dia taknak minta maaf,kau jangan tanya aku.

aku malu kot sekaum dengan pemimpin tu.aku rasa macam dia deserve untuk dibuang negeri je.ape lah.duduk malaysia,jadi pemimpin,tapi perkauman.WHAT THE FISH???aku rasa kalau orang bakar rumah dia pon aku tak hairan la.perangai macam budak-budak.

aku rasa cucu jiran aku yang berumur 6 tahun tu pon lagi boleh berfikir daripada dia.mungkin cucu jiran aku tu akan pergi meminta maaf jika dia telah membuatkan orang lain naik angin.

masalahnya sekarang,bukan kaum kawan-kawan aku tu je yang naik angin,aku pon naik angin juga!aku merasa tempias dia beb!

minta maaf pon susah sangat ke?kau berumur 3 tahun ke sampaikan aku kena ajar kau mcmana nk minta maaf?
macamni..

'saya minta maaf sebab saya dah buat kecoh kat malaysia ni'
ha kan senang?

adik aku ade cerita haritu classmates dia main baling-baling beg dia,kesian adik aku,(dia di sekolah seorang yang pendiam bukan macam kakak-kakak dia yang melompat sana sini tersengih sampai nampak gusi terkejar-kejar sana sini dengan aktifnya.)haha.lepas itu,aku tanya dia apa dia buat kat budak-budak cina tu?dia kata dia tak melawan,dia cuma cakap,dan aku translate biar semua orang faham,

'saya takmahu apa-apa,saya hanya mahu kamu hormati saya' ha mcmtu la lebih kurang translatenya(maaf,aku tak hebat translate-translate ni)

jadi budak-budak itu pon telah meminta maaf kepada adik aku yang bertuah ni.dan mereka berkawan sejak itu.

moral
: jika mahu orang hormati kita,kita perlu belajar menghormati orang juga.jangan berlagak kau tu pemimpin sampaikan tak ingin minta maaf kepada orang lain.

heh ingat gah sangat ke kedudukan kau?meninggal nanti masuk kubur juga!

mari sini aku cerita kenapa aku cakap aku merasa tempias mereka.

aku dipandang serong 45 darjah oleh orang melayu sebab aku dari sekolah cina.
aku tak pernah pon dapat layanan bumiputera di sekolah aku.they treated me as one of them.
aku berkawan dengan orang cina selama 11 tahun(and counting).jadi,aku faham keadaan mereka,aku faham cara kehidupan mereka,kesusahan mereka mendapatkan sesuatu di malaysia ini.aku faham,dan aku turut bersimpati.

aku bukannya nak cakap aku tak suka jadi melayu.tapi aku rasa melayu ni mengada sangat!semuanya nak ikut cakap dia je!fikiran minimalis.

kutuk la..kutuk sesuka hati kau terhadap mereka yang berlainan kaum ni.

JANGAN KAU MENGADA-NGADA NAK DATANG PELUK CIUM MEREKA YANG BERJAYA MENGHARUMKAN NEGARA.

ingat balik,siapa yang bawa balik satu-satunya pingat pulang ke malaysia masa sukan olimpik tempoh hari.kaum ape lee chong wei tu?
melayu?BUKAN sama sekali.
melayu,jika dijulang sekali sahaja namanya,takkan ada kali kedua namanya menjadi hero negara.
kenapa?sebab melayu mudah lupa.berjaya sekali difikirkan telah memegang dunia kononnya.cakap nak gah!tapi habuk pon tiada.

senang jadi orang melayu.belajar tak perlu teruk-teruk pon dah boleh dapat tempat tinggi-tinggi.kaum lain belajar teruk-teruk sampai muntah menangis dan sebagainya pon,amat tipis peluangnya untuk mendapat tempat tinggi-tinggi.hanya swasta menjadi pilihan hati.kalau dapat matrikulasi pon amat seronok sekali.amat bersyukur mereka itu.lihat?siapa kata mereka dapat layanan yang sama seperti orang melayu.siapa?

kau tak berfikir ke?

kau nak cakap pasal sejarah,di mana malaysia dikenali sebagai tanah melayu.tak fikir ke itulah sebabnya wujud toleransi antara kaum,makanya malaysia diwujudkan.simple.

lepastu ada pula makhluk tuhan yang bertuah bergaduh-gaduh di satu forum fasal siapa bukan pendatang wtf.dan yang buat aku gelak guling-guling ialah..

dimana perangai mereka mengalahkan kanak-kanak menuduh-nuduh orang bodoh,keturunan bodoh,isteri bosnia wtf.

ah aku malas nak campur,yang penting,kalau kau alim sealim yang mungkin,tudung selabuh-labuhnya,songkok tak tanggal-tanggal,kalau kau racist,aku tetap tak respect kau.biarla apa orang nak cakap pasal aku,aku benci racist dan aku mempunyai ic biru.

Friday, September 05, 2008

puasa jom?

'awak,kite harini puase penuhhh'*berlagak*

funny to see how the little ones so proud that they fasted the whole day.maybe i was like that too when i was a little kid.

my 1st attempt to fast was when i was 6 years old,i still remember arwah ayah promise us that he will give us each 1 ringgit if we fast 1 whole day.if we fast 30 days,we will get 50 ringgits,as a kid,50 ringgits is a lot!and then dad will bank in the money to our tabung haji accounts.and then we will be soo proud and we let our cousins envy us.miahaha

when i was six,after i found out that dad will give me money,i was soo excited i wake up the earliest for sahur and i didn't miss a single day untilll....

one day,i got home from kindergarten and i saw a chocolate cake mak baked,and i saw kak yong eating it and then i joined her,i forgot i was fasting kot?and then i made a huge mess in the kitchen.and when i realized i was actually fasting, mak came home,i immediately ran upstairs to hide.and then mak persuade me to come down and tell her the truth but i insisted that i was still fasting and kak yong made all the mess.bad girl me,i know,thanks,i want the freaking money!grr.haha.but then mak pretended she believes me and she offer me ice-cream and i took it.haha bodoh gile aku.and then at the end of the month,instead of 50 ringgits,i got myself 29 ringgits only.haih.

and since then!every fasting month,either mak or kak yong will tell the story again and again making fun of me in front of my brother.haiz haiz.

what is the meaning of fasting?
erti puasa - menahan lapar dan dahage serta melakukan perkara2 yg membatalkan puase dr terbit fajar sehingga terbenam matahari.

is that all?
i think menahan nafsu is also included in the meaning of fasting.they say that the satans is locked and they will be no satans in the world for the whole fasting month,but there is still nafsu that affect our lives.

nafsu makan can be really bad.because one day you will carve for loads of food and you buy them at the bazaar ramadan but then you bought too much it end up in the...

dustbin.

greedy greedy.bad bad.but hey,there's no satans to blame.blame yourself for not strong enough to overcome your nafsu (makan).

we used to have all kinds of lauk and kuih from one end of the table to the other end.and everything has to be tasted.and then the tummy gets over bloated and when we'll get sleepy the whole tarawih.tak khusyuk weih!haha.

and and..you surely went through the burping sound that suddenly appeared beside you when the imam is reciting the surah.nak tergelak,tapi tak boleh,dalam solat beb!

so few years back,we decided to go back to the 'simple break fast'.nasi and 1 lauk plus 1 kuih and some tamar.

the result is..
we didn't get our tummy over bloated,didn't get sleepy during tarawih,and we didn't gain weight!!

so that is actually the reason why people gain weight during fasting month,they eat and stuff everything into their mouth!kenape?takut lapar di siang hari ke ape?haha

budak 1 was sitting near her mom with her tired face.
'hei awak,awak puasa tak harini?'
*angguk*
'awak dah puasa berapa hari?'
*jari tunjuk 6*
'fuyoohhh..terrornyee!!best tak puasa?'
'laparrrrr!!panasss!!'

budak 2 was drinking soy bean and i stopped him from running because he was so damn cute!
'awak minum ape tu?'
'topi.'
'ha? topi?'
'haah topi.'*sambil betul2kan butang baju (ok aku takpaham kenape topi,tapi aku buat2 paham.)
'awak tak puasa ke?'*sambil tolong betul2kan butang baju dia
'tak'
'kenape tak puasa?'
'tak nak,tak suka.'

jujurnya kanak2.kenapa dewasa tidak jujur seperti kanak2?kadang-kadang bila bulan puasa juga ada orang yang kurang jujur.boleh pulak kan?haha.

nota kaki:
terima kasih niksu kerana memberitahu saya tajuk lagu di sebelah ini.yeay!

Thursday, September 04, 2008

gelak itu adalah ubat yang terbaik.

My top 10 most favourite food:
do i really need to list 10??!!!ok fine..here it goes
- satay.i will never get bored with this.
- chicken rice.especially mak's.
- dunkin donuts.
- sushi.
- spaghetti(al fredo,carbonara,blabla name it)
- errr gardenia? yup the bread.haha
- kuer tiaw tom yam
- pengat pisang.
- kuih seri muka supaya muka nampak berseri2.
- ayam golek,percik,panggang!!!!
weih laparrrr!!!

10 things I love doing:
- merepek.
- online
- blogging (at times)
- lazying around.
- sleep
- reading novel.
- hang out
- i love to laugh.beware of my laugh.muahaha
- drive.
- shop.


5 types of guys I adore:
- brad pitt. wahaha( hanya aku dan segelintir org yg faham)
- a gentleman.
- has a blend of rock and cool. batu dan golek wth.
- baik hati.
- senyuman menawan.
- sang kancil yg pandai menjaga hati.wahhhh!!!


5 things i love doing when I'm emo:
- pluck my ears with hardcore songs at the highest volume.
- cry myself to sleep.
- sing my lungs out.
- scold anybody came near me.
- i will go online when i'm emo.


5 things I love doing when I'm happy:
- listening to the happy song
- singing the happy song
- dance the happy dance.wahaha.
- show the happy wide smile.
- i will talk or laugh non-stop.haha.beware.


10 ways to win my heart
- treat me well.
- be yourself.
- don't be an overprotective guy.heh you think you're such a hero huh?i hate it.
- compose a song for me. whee~
- a lil bit of sweet and ,a lil bit of romantic and everything nice.
- make me smile,always.
- buy me a car.wahaha (wait, that's too much.)
- cook me something nice and edible.(when the tummy happy,i will be happy too ;))
- be nice to my mom.haha.
- i love surprises.surprise me will you?hee..



My top 5 most favourite junk food:
ha?i rarely eat junk food lah (wahhhhh...prouddd)
- crepe. (is crepe a junk food?hehe)
- om ali. (again,junk food ke?waha)
- ok fine i like bika with chicken flavour.
- and super ring with loads of cheese.
- n i love candy.give me anything,i love all.
junk food contain loads of MSGs,throw it away!wahaha



5 things I wish it could happen:
- scholarshippp!!(pray for me,people!)
- i wish to be a genius who can answer everything without studying.haha.
- i wish i could meet oprah winfrey.hee.
- leave egypt for good.(sabar,sabar 4 more years!4 more bebeh!)
- get married and have kids!muahaha(no,not now)


10 ridiculous things I wish to do before I die:
- bungee jumping.
- rob a habib jewels shop.
- kidnap the sultan's son.
- maybe i should marry a rich diying oldman and wait till he die so that i can get the fortune.muahaha
- sky diving.
- undergo a gastric bypass surgery.haha
- or maybe just lipo suction.muahaha
- quit my job and just wait to die.wahaha.(ok hell no,i wont.)
- spread an epidemic disease to the world.muahaha
- race for the f1.


My top-10 recently most addicted songs:
wait,let me think...
ok..
- cuba by faizal tahir
- what about now by chris daughtry
- loser lullaby by lucy in the loo
- leave out all the rest by linkin park
- situasi by bunkface
- tuhan by nitrus
- lagu raya~ hehehe
- burnin' up by jonas brothers
- beautiful lie by 30 seconds to mars
- pictures of you by the last goodbye.


10 Person you wish to tag:
ha now it's your turn!!
- niksu rashid
- amelin hamid
- nurul nuha
- kak alak
- bat the most poyo person ever
- faridah yaakob
- zakiah saliman.
- anybody who loves doing tags.

done?hooray!i felt like i was answering some exam questions!

Friday, August 29, 2008

28082008

nombor ini pon cantik juga kan?lagi cantik lagi sebab berlaku sesuatu pada tarikh itu.

kami telah bersate-kajangan!hooray!cita-cita tercapai!

walaupun aku tak dapat nak convince mak tercinta untuk drive sendiri (haih mak,bilela nk drive solo jauh2 niii..tension pula jadinye)tapi takpa,plan tetap diteruskan.

jadi kami telah berjumpa di ktm ukm dan terus ke sate kajang yang didrive oleh kakak aku(hadoih aku bukan kecik lagi la!!let me drive!hadoih2)

setelah di sane kami pon melahap sate yang dicintai dan dibelanja oleh si sepit rambut,tapi malangnya aku sudah kekenyangan jadi aku makan beberapa cucuk je kot.haha.(tapi takpa,ade lagi dalam fridge.nanti aku lahap lagi.).maka teringatla seorang lagi yg wajib hadir ketika bersate.contact+plan+contact+plan+merepek sebentar,maka wujudlah plan di mana kami akan menaiki rapid kl ke ukm dan mamat yang malas ke kajang tu akan la berjejak kasih di sana.

tapikan tapi....

plan tak berapa menjadi sebab rapid kl kena tunggu 1 jam lepas bas mini tu mcm penuh gak arr..jadi kami decide,eh ke aku yg decide?sebab ade orang cakap 'aku tak berfikir' wth.jadi kami pon terpaksa la berjalan jauh mendapatkan ktm kajang untuk ke ktm ukm dan menunggu mamat yang bawak kereta tapi pemalas betul la nak drive better kasi aku je kereta kau tu hadoih!!oh well,jadi setelah itu kami berempat telah ke seksyen 15 bdr baru bangi dgn kereta mamat malas bawak kereta dan minum2 petang (lagi?).

sesuatu yang hebat telah berlaku!!
aku nampak magic weih tak tipu!!haha.aku nampak api kluar dari dompet.kad masuk dalam dompet semua.wah aku jakun dan kagum.

dan dannnn...
kad bertukar tanpa bertukar tangan whatever tu serious terkejut beruk ok?aku kagum dengan mamat yang malas bawak kereta tapi hebat magic tu!!

nasib baik tiada yang cedera atau hangus atau heart attack ketika magic itu berlaku.

maghrib, maka mereka menumpang solat di rumah aku.jadi dengan keadaan tak bersedia tu rumah aku bersepah gila!tak tipu tak pernah bersepah sebegini teruk!hadoih time ni la kau nak bersepah kan.adoi2.tapi tak kesah(kot?) sebab tujuan selesai dilakukan cumenya mamat yg malas bawak kereta tu telah meninggalkan si wangi di rumah aku untuk aku kerjakan.muahaha.eh tak la,si wangi tumpang tidur sebab terlampau lewat.

maka berlakulah sesi umpatan,kutukan dan bercerita di rumah aku bersama si wangi.

hadoih seronok sungguh hari yang tarikhnya cantik tu.serious aku akan ingat sebab tarikh die lawa.boleh jadi tarikh kahwin kepada sesiapa yang nak kahwin tapi bukan aku sebab aku muda belia dan tak cukup matang lagi.harhar.

kesimpulannya, si sepit rambut belanja sate whee~ dan aku terharu ;) si mamat malas bawak kereta tu hebat magic sekarang,aku kagum! dan si wangi telah menangkap gambar kami.terima kasih,wangi! :) tambahan,tarikh cantik!! :D

aku,niksu,asy'ari dan maput.picture courtesy of niksu wangi. :)


nota kaki:
aku = aku.
si wangi = niksu
si sepit rambut = asy'ari
si mamat malas bawak kereta tapi hebat magic = maput

yang penting,aku masih tensi fasal tak boleh drive solo ni.hadoih2.

selamat hari indie wahai malaysia!dan selamat menyambut ramadhan.moga ramadhan ini mendatangkan sesuatu yang hebat dalam hidup kamu semua.

Tuesday, August 26, 2008

stop fussing.

yes,i will be flying back to egypt after 5 days of raya,meaning 5 october.
so,kenapa perlu kecoh?
tak puas hati?
jealous?

i have reasons of staying here longer even though my classes start on the 20th of september.for god's sakes,it's only 8 days of skipping classes!why is everybody making such a fuss about it?!!

compare me to any students who extend their holidays till november,or even worst,december.what do you have to say about them?

i am one of the earlieast to go back to egypt.there will be only 1% of malaysians in Mansoura when i arrive and let me tell you why..

most of those who has to go back early then they've planned because of repeating their papers will be flying back home during raya,when the class is just about to start.they will only be back after a month of celebrating raya.haih,rich people and their money.easily spent,easily spoiled.

if i was in their shoes,i will not eagerly begging crying dramatically for coming back home once again in the same year.heck no!i will keep the money so that i can come back again next summer.

why do i have to spend twice in one year?tell me again why you consider yourself aren't spoiled?

coming back once a year is more than enough for me,exceptional for emergencies.i consider myself terlampau mengada dan menggedik if i come back more than once a year,again,exceptional for emergencies.

the reasons i think it is ok for me to extend my holidays for 8 days:
8 days,is not 1 month.
dentistry lectures are in arabic.8 days of attending lectures but didn't understand a thing,is not like attending 8 days of attending ENGLISH lectures that they're so damn lucky to get.
mak will be alone this raya,i am willing to sacrifice to celebrate the raya with mak for only this time.i will not be back next raya IF the class is already start by then.

don't worry about me,we,the dentistry students,as usual,will find any extra classes for us,the 21 malaysian students,god willing,the lecturers will reteach the whole thing from the start.

i nearly wanted to go back earlier,before the class starts,but they said that the flight seats for august and september are fulled,therefore,i prefer to stay rather than paying an amount of money to get the business class or first class seat that is vacant at that time.

i am a big girl now,go worry the juniors,they are too flying to egypt after raya,go fuss about them.i can take care of myself now.they're the ones you should worry about,leaving them alone in the deserted place where they do not know YET how to suvive with the immorality, impatient, penipu, busuk sides of egyptians and living along with donkeys and horses and witness how those animals pee or poop wtf.yeah,go fuss about them.

i thank you for care about me,but too much is too much,my mom didn't say anything about me extending the 8 days of classes,why should you?

Thursday, August 21, 2008

tagged by niksu

Remove 1 question from below and add in a personal question, make it a total of 20 questions. Then tag 8 people in your list, list them out at the end of this post. Notify them in their chat box that he/she has been tagged.

1. If you could spend one Ringgit in 5 minutes, what would you spend on?
air kotak.tapi hutang dulu 20 sen.gahaha.

2. What is your most favourite thing to do?
calculating people's age.weird huh.huhu

3. What kind of news do you read?
everything except sports n business.gaha.

4. What would you give up in return to eat all you want in the world and not get fat?
ermmm..ice cream?hee..

5. Is there someone in your heart right now?
maybe..probably..i'm not sure myself.gaha.

6. Do you believe you can survive without money?
no money = unhappy hannah = cannot survive.

7. What are you afraid to lose the most?
family n friends..like duh~

8. What do you feel like doing right now?
pergi egypt,dapatkan surat watever tu n come back again.gaha.

9. If there’s someone that you love, would you confess to him/her?
no i wouldn't.

10. List out 3 good points of the person who tagged you.
wangi,wacky,tinggi 4 cm dah.haha

11. What are the requirements that you wish from your other half?
lelaki,bukan gay atau bi,educated,senyuman menawan.haha.

12. What is the thing that will make you think he/she is bad?
if he/she is too proud of themselves.

13. Do you feel like killing someone at the moment?
maybe.

14. If you had to eat one thing for the rest of your life, what would it be?
seguni nasi.

15. If you had a choice to be rich or happy, which one would you pick?
money=happy hannah.

16. If you have a chance, which part of your character you would like to change?
the part i easily get angry. not good for the health.

17. Who is the person that you can share all your problems with?
mereka yg tersayang!!! :)

18. Name one song and why.
9 in the afternoon by panic at the disco.because i'm listening to it. :)

19. What is the one thing you love about yourself?
the way i lead my life kot..

20. If you have a million ringgit,what would you do?
i will..pay the rest of my tuition fees and buy myself a car because if i bang it,i will not feel guilty about it.

I tag
grace lim, bat the gelas, kak alak, faridah, nuha. 5 is enough for me.

Wednesday, August 20, 2008

200820082008

ada 3 2008!!
mulanye aku cukup puas hati dengan kewujudan 2 2008,tapi seorang abg senior menegur aku,

dia : tunggu la sampai pukul 8.08 malam.
aku : eh kenape pulak?
dia : 20:08 20.08.2008

cantik ya nombor ni!kalau la aku cukup matang,kaya dan ready memikul tanggung jawab itu,aku dah ambil dah waktu tu pada tarikh itu sebagai waktu nikah aku..hahahaha

tapi malangnya,aku tak cukup matang lagi,tak kaya dan tak ready memikul tanggungjawab berat itu. ;)

200820082008.ape aku buat?
aku tengah tengok too fast too furious di channel cinemax.

Terima kasih Tuhan!kerana memanjangkan umur aku untuk menikmati hari ini.sejak semalam,aku dah sangat bersyukur jantung aku masih berdegup lagi.

kelmarin ke Institut Terjemahan Negara Malaysia(ITNM) di wangsa maju.aku kena ambil terjemahan slip result aku.walaupun aku tak berapa puas hati dengan terjemahan pakcik entah siape yang berharga RM120 tu,tapi aku rasa macam takpa la..aku terima seadanya.tetapi,semalam juga rakan aku di mesir bagi terjemahan slip result yang dia tolong terjemahkan kat kedutaan malaysia di sana.tak secekik darah ITNM,dan terjemahan tersebut sangat memuaskan hati aku!argh,aku merasakan diri aku tertipu!dengan RM120 tu,aku boleh beli satu pasang baju kurung yang cun yang haritu aku jumpa yang aku terintai-intai beberapa kali tapi tak boleh beli sebabbbbbbb... duit aku dah hangus.tapi apa boleh buat, at least aku dapat tahu betapa jauhnya tempat ITNM tu sampaikan aku kena bangun dan mandi extra awal pada hari tersebut.dah la aku missed tengok oprah winfrey show! :(

aku pantang sikit orang naikkan darah aku!lagi2 kalau orang nak mengata kawan2 sekolah aku.walaupun lain agama dan bangsa,aku sayang mereka!! kenapa perlu utarakan arahan sebegini?

'jangan dah la kawan dgn diorg tu.'
'tak boleh tau kawan dgn diorg.'


lagi2 kalau aku kena melalui situasi sebegini...

skolah mane dulu?
skolah yu hua.
ha?
it's a chinese school.
orang itu pandang aku atas bawah,dgn muke sinis tak boleh bla aku rase mcm nak tumbuk dan campak dia kat sungai nil!fuuhhh!
kenapa mesti kena skolah kat situ?

babi.aku hampir mencarut dan jari tengah hampir naik ke atas menunjuk langit!ini bikin hati gua panasss!!tapi memandangkan orang tu aku kena jumpa selama aku di mesir,aku terpaksa senyum sahaja.walaupun rupa sangat alim,racist itu tidak bagus,ok?so,kepada sesiapa yang terasa,silalah sedar!racist tu hanya untuk orang2 zaman jahiliah dulu!kalau taknak digelar kuno,baiklah kau senyap je,dan biarkan aku go on dengan life aku.terima kasih.

ye,orang sebegini wujud!tak caye?kau try la jawab kau dari skolah cina or skolah orang putih whatever,tgk reaksi mereka.samada kau akan dapat reaksi 'wahh bagusnye!' ataupon seperti yang aku elaborate dalam dialog tadi.

aku rasa orang perlu sedar bahawa di egypt a.k.a mesir itu adalah sama dan bukanlah hanya wujud orang2 yang mendalami ilmu agama.sebab aku pernah mengalami situasi ini..

belajar kat mane dik?
egypt.
ohh..mane tu?
mesir.
ohhh mesir tau la!
org itu pandang aku atas bawah mungkin sebab cara aku berpakaian itu tidak sama dengan apa yang dia rasa orang di mesir pakai
(aku hanya mampu senyum)
di mesir tu boleh ke pakai macamni?
bolehhhh..
ohhhhh(pandang atas bawah lagi)..ingatkan kena pakai jubah je.
eh taklahhh..haha
belajar ape?
dentistry.
ohhh..ade ek dentistry kat sane?makcik tau ade bidang agama je.(gelak besar)


ceh.aku tak tau la pula mesir=jubah=sangat baik dan sopan santun=blaja agama sahaja.maafla makcik,saye tak sanggup jadi fake.

wah entry ni dah jadi macam ape pulak!padahal tadi aku nak cakap pasal 200820082008 je.

kesimpulan,duit hangus,dan resit atm aku esok tak akan mengeluarkan nombor cantik seperti 20082008 ni.cis.

Tuesday, August 12, 2008

freshly 19.

yes, i am 19.
apsal?jeles?
gahaha..

i am a proud 19 year old girl.and i am going to enjoy as much as i can during the last year of the big 1 at the front.will be facing the big 2 soon!gosh,i've grown up so fast!haha

the family surprised me with pizza-hut which i craved for too long i couldn't remember.we celebrated my birthday 2 days before the exact date of my birthday.

remember at school we always wrote down the date n will count every single days left till the birthday?now i didn't even care about the dates and i literally lost count the days.

therefore,i was totally forgot about my birthday until i read the offline message niksu gave me a day before the birthday. ;)

1st obstacle i went through as a 19 year old is the slip result.the egyptians kept giving us excuses because they don't want to print out the slip result for us.and that made me angry until i scolded my friend who were intended to wish me happy birthday.sorry,i didn't mean to scold you.

but i received the best gift ever this year because my good friends compelled the egyptians to print out the slips.(another problem occur, they typed my birth date wrong, erghhh!!! doesn't matter,i can't wait to go back and give them a penumbuk sakti)

i was busy during my birthday until i forgot to enjoy it.huh.but i would like to thank everybody who gave me testimonials in friendster, comments in myspace, messages via sms, calls and so on.i appreciate every wishes and may we have a great year together.God willing.

and oh,thanks for the presents too! :D


extras:
the hair is now short.goodbye long hair,you will be missed.in fact,i miss u already!adoi. :(
since it is my birthday,the blog is back open to public.(hopefully it'll last long.) :D
i am a tuition teacher no more.(there goes my chance of shopping) :(

Sunday, August 10, 2008

tagged

i am enjoying the hours that left for me as an 18 year old.hee..it feels good.haha.

but can i be an 18 year old a bit longer?guess not.

anyways,i am typing this because grace lim(i have never call you grace,right?enjoy it.haha) tagged me.lucky you i am on holidays.haha.

Rules:
1. The rules of the game get posted at the beginning.
2. Each player answers the questions about themselves.
3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog.

Starting time: 8.57 pm

Name: hannah sahimi
Sisters: 2
Brothers: 1.
Shoe size: 5,6,7.gahaha.
Height: 154 cm short.
Where do you live: the best home ever,bandar baru bangi and the dusty mansoura,egypt.
Favourite drinks: err..apple juice.
Favourite breakfast: cereal,oat.
Have you ever been on a plane: yup.
Swam in the ocean: no seriously.hee.
Fallen asleep in school: of course!
Broken someone's heart: yes.
Fell off your chair: who doesnt?
Sat by the phone all night waiting for someone to call: i am not that desperate.
Saved e-mails: yup.
What is your room like: sleepable,lepak-able.
What's right beside you: modem.mouse.
What is the last thing you ate: rice.
Ever had chicken pox: twice!haha.
Sore throat: like duhh~!!it's like one of the growing up process~
Stitches: yes.
Broken nose: nope.
Do you believe in love at first sight: not anymore.haha.
Like picnics:just ok.
Who was the last person you danced with: wow 2 months ago with my roomate.haha.
Last made you smile:saifullah :)
You last yelled at: luqman!!!!
Talk to someone you like: nope.
Kissed anyone: mak and some aunties.
Get sick: egypt.egypt.
Talked to an ex: no ex.
Miss someone: who?nobody.gaha.
Best feeling in the world: dreaming of marrying a handsome prince.gahaha.
Do you sleep with stuffed animals: mom took my fav bear and gave it to i dont know who!.amek la kak yong punyeee!!!pfft.
Who do you really hate: he and she.
What time is it now: 9.09 pm.

Randoms :
Q: Is there a person who is on your mind right now: muse.gaha.
Q: Do you have any siblings: yup.
Q: Do you want children: yes.
Q: Do you smile often: i am not so sure abt that.
Q: Do you like your hand-writing: i guess so.
Q: Are your toenails painted: no lah.
Q: Whose bed other than yours would you rather sleep in: mom's.hee.
Q: What colour shirt are you wearing: yellow.
Q: What were you doing at 7:00pm yesterday: kenduri kenduri.

Q: I can't wait till: 4 years later where i can leave egypt for good.god willing.
Q: When did you cry last: 2 weeks ago.
Q: Are you a friendly person: maybe.i can be very mean too.
Q: Do you have any pets: in this house?no way man.

Where is the person you have feelings for right now? : nowhere.haha.
Did the last person you held hands with mean anything to you now? : sisters.
Do you sleep with the TV on? : at times.
What are you doing right now? : this.
Have you ever crawled through a window? once!haha..prouddddd...
Can you handle the truth? yup.
Are you closer to your mother or father? both.
Who was the last person you cried in front of? running water.
How many people can you say you've really loved?: uncountable.
Do you eat healthy? now,yes.thanks to mak the super mom!hehe.
Do you still have pictures of you & your ex? no ex.
Have you ever cried because of something someone said to you? yup.it hurts ok?
How often do you go to church? never in my entire life.huhu.
If you're having a bad day, who are you most likely to go to? buy myself an icecream or just sit alone in the room with the radio on.huhu.
Are you loud or quiet most of the time? : i am LOUUUUDDD!!haha
Are you confident? : i am now!serious!

5 things I was doing 10 years ago..(1998)
- loadssss of homeworksssss!!everyday with at least 5 homeworks.(what u heard abt chinese school with loads of homework is actually true)
- tuition
- mengaji class.
- sekolah agama pagi.
- play.

5 things on my to-do list today:
- err sleep?
- dream.
- sleep
- sleep
- sleep again.

5 snacks I enjoy:
- cucur manis yummy!

5 things I would do if I were a billionaire:-
- buy a car
- buy a huge house
- save some
- donate some
- spend some for the family.:)

5 of my bad habits:
- tinggal phone merata-rata.
- clumsy when i'm late.
- easily get mad.
- chewing straws
- err..

5 places I have lived in :
- house
- camp
- house
- camp summore.
- house.

5 jobs I’ve had:
- full time daughter
- full time student
- part time tuition teacher
- full time sister
- full time friend
dang!i'm a busy girl.haha

5 people I tag:
- niksu
- amelin
- kak alaks.haha
- Bat again.(plz la update ur blog)
- cant think of anybody else now.

Thursday, August 07, 2008

samosa

I love samosa!who doesnt?samosa is my favourite makanan petang after goreng pisang,keropok leko,cakoi,and popiah basah.i remember when i was younger,every saturday was the busiest day for me,with UC MAS classes,and co-curiculum,but i will spend some time buy the huge samosa in the mosque beside my school after i performed zohr prayer,before i head to my art class later that afternoon.the samosas really made my day.and mak knew it because whenever i got fed up with the busy schedule my mak will persuade me by buying the samosa for me.hee.

after i enter form 2,i graduated UC MAS and the art class moved to bangi,nearer to our home but,i told mak that i had enough of art and the compact schedule.so mak compromised but i rarely had samosa since then.dad will buy them if only we were heading somewhere else after my tuition classes and we had to stop at the mosque to pray.but now,no more,luqman have his tuition at home,and he rarely go to school on saturdays and we rarely have plans on saturdays too.so goodbye samosa yang besar dan mengenyangkan.huu..

last 2 years,when i was busy preparing my SPM,mak learned how to make samosa from ustazah maznah,i helped,a bit,i helped in the tasting part je.haha.

so today mak asked me to mak 59 samosas.and i had a tension-geram-fun time doing it.haha.blame my hands for not into the cooking stuff.haha.

i know everybody knows how to make samosa,but i want to show it anyways.haha

the inti of the samosa.
cook some minced meat,jintan manis(aniseed),onion and some salt with a bit of oil together.

and you'll get this:




buy some kulit popiah(spring roll pastry)
cut them into three till u get something like this:




make your own glue by mixing some flour and water



take 2 pieces of the previously cut kulit popiah,and glue them together with the flour-water mixture.

make a triangle shape at the corner of the kuli popiah,and stuff in the inti.



roll the kulit popiah according to the triangle shape that has been stuffed with inti earlier.


again,glue them with the flour-water glue.

taraa...



you'll get the perfect triangle samosa~!

deep fried them and you'll get something yummy like these~!:





it was frustrating at first because the kulit popiah was soooooo fragile!!tarik sikit koyak!terlebih inti sikit,koyak!adoi.banyak songeh betul.tension je.huhu.then after i made the first 20,i am a pro!haha.

Monday, August 04, 2008

of meeting

had a perjumpaan ibubapa dan pelajar perubatan dan pergigian mesir yesterday in UKM.and it was a fun yet tensed meeting.

fun,because i met my fellow rakan-rakan pejuangan.4 of the dentistry students attended the meeting,and some medic students were there too.so it's like some sort of small reunion and the lunch is free! :D

tensed because of the argument that had occurred between the parents and the agents.the parents were very unsatisfied with the services provided by the agents,while the agents were defending themselves saying they know what they're doing yada yada.dont they realize that we,the students actually live there and what we've told our parents are actually the truth?but i kept silent for the day,let the parents do the talk.unfortunately,mak couldnt make it,so i went there alone.but an uncle was so defensive,he defended the dentistry students and an aunty came to me and said kenape diorang cakap pasal pelajar perubatan sahaje?diorang ni memang nak kena!.that aunty was right,i mean,it's not fair when you paid the same amount of the service they've charged but didn't get the same service.we were like being forgotten and have to do everything by ourselves.

for instance,
the tuition and extra classes.
the agents were very much aware of the arabic lectures but didn't do anything to solve that matter,and we have to sacrifice to search for the lecturers who willing to give us classes in english,but we have to pay them extra money.and after we told the agents that we found the extra classes yada-yada and we actually passed the exam,barulah nak puji2.heh,we are not the makan puji people.just be thankful that nobody is suing you.

the problems regarding the university.
for medic students,no biggie!just warm your butt at home and there's someone doing everything for you.and when we ask 'what about the dentistry students?'..same answer will be uttered, 'i'm not sure about that' which means..DO IT YOURSELF and what does do it yourself means?it means that when you negotiate with the clerks in the student department,they wont help you.got it?how does it feel when you have to be a pendatang haram for 5 months because the dean don't want to give the letter that allows you to extend the visa?yeah,that's what i went through.after so much of crying and arguing,i didn't get a thing!and then came another problem where they said that i haven't pay the fees.****!!!just be thankful that nobody is suing you.

luckily,my patience is considerably enough for me to face those obstacles without giving up.yeah yeah,i whined a lot.I've been saying 'i wanna go home so badly' blabla but friends made me stay and i managed to finish my first year!prouuuuddddd~!

the agents promised that they will improve their services and make no more mistakes.i do hope that they keep their words,if it's not for us,please provide a better service for the juniors.we can handle ourselves now,we are big enough!haha.just please don't try to lie to us again.if you're not quite sure the facts,just say that you're not sure.don't pretend that you know everything.that's all i want.

Wednesday, July 30, 2008

nasi durian

the delicious way of indulging the taste of durian.

try this.

take a plate,put some rice on it,the amount is up to you.

choose any slice of the golden yellow yummy durians.for me,i will take two;)
put the durian onto the rice.

dash some coconut milk or milk(low fat,full cream whatsoever milk) on the durian and the rice.add some amount of sugar on the rice.

squeeze the yummy durian and mix them all together with the rice and the sugar.put away the biji of the durian.

after finish mixing,enjoy your meal!it can be your lunch or dinner
.

we dont know the exact name,but we tend to call it nasi durian.
let me remind you again:it is very delicious!everybody should try it!

arwah dad taught us this delicious meal.he said it's from perak,but whenever i ask my friends from perak,they dont know it.probably it's from perak's old folks and the youngsters didnt learn how to eat them.pity them.

mak told us that the nasi durian is actually made by the poor people (back in the 60's) who couldn't afford to buy durians,durians were pricey back then.so if they happened to get a durian,they will share it with their huge family,and they will mix the durians with rice so that everybody can taste it.and nobody get left behind.

we used to eat them with the coconut milk,but we changed it into milk after dad was diagnosed with his kidney disease.we assume it is the healthier way by using milk instead of coconut milk.but the lemak part is not complete la.

try it,you'll love it.i know it because the whole family love it!and i'm going to teach my future children about this,and and my future children will teach my grandchildren and so on and so on and so on..haha merepek.

if you're on diet,just have a bit.and you'll be craving for more!haha.

one more thing,dont eat too much durian or you'll get a major headache like what i'm having now.too many people gave us durians and our house has become the kebun of durians and mak kept open it one by one and i,on the other hand,cant help my hand to help mak tasting it slice by slice.aiyoo..mak can eat 2 whole durians without having headache.i envy her.huuu..