Saturday, October 18, 2008

jom jadi manusia hebat :)

Entri ini untuk saya memotivasikan diri,dan untuk kamu semua erm.. baca.

Fikiran positif.Kawan saya selalu nasihatkan aku untuk berfikiran positif untuk semua benda.Kalau ada masalah,janganlah mengadu pada dia,sebab nanti dia suruh fikir positif.Pada dia,perangai manusia ini hanyalah perkara remeh,kalau orang mengata kita,usah pedulikan,jangan rasa sakit hati,jangan terasa,jangan ambil kisah,just let go,dan teruskan hidup dengan bahagia,dalam erti kata lain,buat bodoh je lah.Bila kita tahu orang mengata kita,kita dengar dan biarkan sahaja,itu semua akan hilang dengan sendiri.Jangan kita sekali-kali ambil hati sampaikan raya pon taknak minta maaf.

Sekali kita jatuh,ayuh bangkit semula!Gagal sekali tidak menunjukkan bahawa kita adalah seorang yang gagal,bangkit semula dan berusaha lagi,satu hari nanti,rezeki akan datang kepada kita.Fikir secara positif,sedih,sedih juga,tapi jangan asyik sedih sampaikan tak cuba untuk bangkit semula.Senyum,tolak ketepi kegagalan,mulakan langkah baru.Bismillah,lakukan semua kerja anda dengan hati yang ikhlas,dan sentiasalah jadi orang yang optimis.

Tapi kalau kita selalu berada di atas,jangan pula bermegah diri,kerana kalau bermegah diri,nanti tergelincir pula kita jatuh.Masa itu baru sedar langit tinggi atau rendah.Ambil pengalaman orang yang pernah jatuh sebagai pengajaran kepada kita,pengajaran untuk kita tidak leka berada di atas.Pengalaman itu amat penting untuk mengajar orang berhati-hati dalam hidup,pengajaran juga penting untuk kita mengambil iktibar meneruskan hidup.

Orang kata,sabar..telan je semua masalah,geram atau segala tekanan.Sabar..mungkin harini hari mereka,hari esok mungkin hari kita.Orang tak peduli tentang ke-happy-an kita,dengan muka 'buat bodoh' mendengar cerita kita,tak apa,tak apa,tak apa.Kita penat,stress sebenarnya,saja menunjukkan muka happy untuk rasa happy,tapi tak dibalas,tak apa,tak apa,tak apa.Dan bila kita mengadu dengan perasaan yang sungguh sedih,juga tak dibalas,tak apa,tak apa,tak apa.Sabar..Pasti ada hikmah disebaliknya,gembirakan hati kita dengan benda lain,tapi jangan pula simpan semuanya di dada.

Kadang-kadang,perasaan jealous terhadap the rich and famous menguasai diri.Rasa seperti diri ini sangat kecil di kalangan mereka.Tapi kena ingat,kadang-kadang rich and famous ni tak dapat sesetengah benda.Tak kisah la rich dengan apa,samada wang,kawan atau masa.Money is not everything.Bukan semua kawan adalah kawan yang baik.Time is gold,kalau tak isi masa dengan kesibukan sebagai seorang PELAJAR yang memang berlagak seperti pelajar,kita tak rugi,kan?Hidup simple kadang-kadang seronok,duit sikit pon tak apa,mak bagi banyak itu,banyak itulah yang perlu digunakan dengan cernat.Kawan tak ramai pon tak apa,the important thing is kita ada kawan-kawan yang sedikit tapi sangat baik.Yang penting kena live life to the fullest.

Jom jadi manusia hebat.Hebat dari segi pengetahuan,dan amalan.Bukan hebat dari segi muka cantik serta baju cantik.Ilmu itu adalah pengetahuan yang paling hebat perlu kita kejar,bukan barang-barang branded.Barang-barang branded pon boleh rosak juga.Ilmu tidak akan rosak kalau input-nya baik-baik belaka.

Saya mahu jadi manusia hebat.siapa nak join?Jom jadi optimist dan jauhi mereka-mereka yang pessimist.

Hidup ini hanya sekali,kalau bukan sekarang nak jadi orang hebat,bila lagi? ;)

nota kaki:
kami,dentistry students,telah dapat cuti 2 hari seminggu.terima kasih kepada jadual yang menjadi sangat packed. :)

p/s:
entri ini memakan masa seminggu.Saya bukanlah se-free yang disangka :)

10 comments:

dAkBaiK said...

baca sekerat ja sampai kat sini 'Kawan saya selalu nasihatkan aku" :D nanti baru nak sambung baca len

fannie said...

wah. budak dentist tak free. bagos. bile la budak2 medic tu stat busy kan? haha

y a n a said...

yup! aku pon nk join jd mnusia hebat tu... hehehe.. jom2!! weyh, doakan ak utk fnal... write more taw!! *demanding* =p

dAkBaiK said...

okes dah baca abis, yup, aku setuju dgn post nieh...dan itulah antara kedunian..:D

p/s cuma satu ja aku xsetuju, comment yang atas tu...

hannahsahimi said...

fannie,
haha entah la.huhu :p

has,
jom2 jadi manusia hebat
ok.same2 lah kita berdoa
err..kalau ade mase aku akan tulis :)

dakbaik,
tak faham.ape yg cube kau sampaikan?
comment manekah?tak faham tak faham.

Hannaani said...

po-si-ti-ve!yeah i do agree with you.entry yg sgt bagus lah lgi2 dh nk final ni :)
do pray 4 me ye

dAkBaiK said...

hahaha, xpaham?memang pun bagi xpaham, suh berpikir...:D

hannahsahimi said...

hannani,
good luck finals!! :)

dakbaik,
adoi..ape yg perlu difikir?

ahmad said...

aku stat final ari isnin ni....owww..
nebes....

dAkBaiK said...

just forget its...its noting :), cuma benda kecik2 ja haha

7:30 PM
saya dgn aku its same person rite :D

12:39 PM
-kita memang perlu mcm tu = itulah antara kedunian
- p/s cuma satu ja aku xsetuju, comment yang atas tu...= komen yang paling atas, maksudnya saya dan aku haha...sat saya sat aku :D itu ja, kan benda kecik ja yang aku xsetuju...

9:15 AM
xda apa2 jugak just so pikir apa yang aku kata ja..:D hehe


then, aku cam buang masa kau ja :Dhehe sorie

now you have been tagged..:P lalala