Sunday, September 17, 2006

selamat hari jadi malaysia!!

selamat hari jadi malaysia.di tarikh inilah negara kita,malaysia terbentuk.pada mulanya,negara kita mahu terbentuk pada tarikh yang sama dengan hari kemerdekaan.namun,disebabkan beberapa ancaman luar seperti indonesia yang mencetuskan GANYANG malaya dan filipina yang mengatakan bahawa sabah itu masih di bawah kesultanan sulu,penubuhan malaysia terbantut kepada tarikh yang bersejarah ini.penubuhan malaysia juga adalah hasil daripada penubuhan MAPHILINDO di mana malaysia,indonesia dan filipina mencapai kata sepakat dan merestui penubuhan ini.Malaysia pada masa itu tertubuh dengan hasil gabungan persekutuan tanah melayu,sabah,sarawak,dan singapura.

Singapura pada masa itu mendesak agar dimasukkan ke malaysia atas langkah mengatasi ancaman komunis yang melanda negara itu.Akhirnya,pada tahun 1965[if i'm not mistaken],singapura telah membebaskan diri daripada malaysia dan menubuhkan negara baru.

Sejak penubuhan malaysia,negara kita telah mencapai kemajuan hasil daripada kebijaksanaan kelima-lima pemerintah negara kita.kita seharusnya berterima kasih kepada mereka dengan berbakti kepada negara.HIDUP MALAYSIA!MALAYSIA BOLEH!!

harhar..sejarah.saya boleh jadi lawyer..harhar.
happy bday malaysia
happy bday kaileong.

3 comments:

niksu said...

gila semangat hannah. mesti da ready sejarah nie. eh asal tagbod ha. niksu pnye pun mcm tak btol.

hands down, said...

ok tetibe je ade sjrh kt sini cam takut sket aa kan. hebat!

-syukri

HaNnAh SaHiMi said...

harhar korang..haritu exam hannah kuar soalan mcm ni tu yg melekat kat kepala..harhar..hebatkah syukri?wahaha..thank you!seronok seyh..harhar..niksu,ok saja..tiada masalah..